nedeľa 10. júla 2011

Raiffeisen Bank International AG

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

KLIKNI

WWW.VALUE-INVESTING.SK

Raiffeisen banku pravdepodobne pozná väčšina z vás. Ide o rakúsku bankovú inštitúciu, ktorá je rozšírená takpovediac po celej strednej a východnej Európe. U nás pod tento komplex patrí Tatrabanka a nová internetová banka Zuno. RBI AG rozdeluje svoju pôsobnosť na niekoľko geografických segmentov:

CEE REGIÓN
- Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Slovinsko. V tomto regióne banka pôsobí najdlhšie.

SOUTHEASTERN EUROPE (SEE) - Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Kosovo, Moldavsko, Rumunsko a Srbsko. V tomto regióne poskytuje banka široké finančné služby.

RUSKO

CIS OTHER - bankové služby v Bielorusku, Kazachstane a na Ukrajine

GROUP CORPORATES - tento segment pokrýva zákazníkov z Rakúska a západnej Európy. Sem patrí cez 1000 top spoločností s kvalitným ratingom. Patria sem pobočky v Číne, Malajzií, Singapure, Malte, USA a Hong Kongu.

CORPORATE CENTER - patria sem služby poskytované ostatným centrálam, organizuje sa odtiaľto celková stratégia celej firmy. Z tohto segmentu sa tiež uskutočňuje obchodovanie na vlastný účet.

Účtovná vnútorná hodnota firmy k roku 2010 po odpočítaní nehmotných aktív predstavuje sumu 41,73 Eur/akcia. Firma nemá vydané žiadne opcie, warranty, preferenčné akcie ani žiadny convertible debt. Nákup je realizovaný na úrovni maximálne 33,86.

Kapitálová primeranosť - firma má svoje core TIER 1 ratio na úrovni 8,9%. Ďalej TIER 1 ratio (credit risk) je na úrovni 12,3%. TIER 1 ratio (total) je na úrovni 9,7% a own funds ratio na úrovni 13,3%. Firma zvládla aj nedávne stress testy, pričom je vo výročnej správe spomenuté, že stress testy zo strany rakúskeho dohľadného orgánu boli prísnejšie ako z európskeho orgánu.


Nasledujúca tabuľka ukazuje stabilitu z hľadiska porovnania equity a celkových aktív. V tabuľke môžeme vidieť, že jednotlivé hodnoty nie sú nízke v porovnaní s inými finančnými inštitúciami (konkurenčná Erste Group má net equity except intangible assets with minority interest na úrovni približne 4% v roku 2010), ale aj napriek tomu by bolo posilnenie equity prospešné pre celkovú finančnú stabilitu RBI.


Ďalší znak celkom dobrej výkonnosti banky je ten, že finančnú krízu pred zhruba troma rokmi prežila v celkom dobrej kondícií a nemala nejaké významné problémy. Realizovala iba preventívnu pôžičku od Rakúskej republiky. Výhodou je. že v segmentoch, v ktorých banka pôsobí nebol až taký negatívny dopad na bankovníctvo ako napríklad v USA alebo UK.

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

NAJNOVŠIE ČLÁNKY NÁJDETE NA WWW.VALUE-INVESTING.SK

RIZIKÁ

Určité obmedzenia rastu spoločnosti vyplývajú z ustanovení bankových daní. Platnosť je nadobudnutá v Maďarsku a Rakúsku. Tu sa počíta s určitým znížením profit after tax.
Ďalší rizikový faktor je držba talianskych vládnych dlhopisov v objeme zhruba 467 mil. Eur. Toto riziko je ale zanedbateľné oproti ostatným bankám v Európe, pričom priaznivým faktom je, že približne 200 mil. Eur vládnych talianskych dlhopisov má byť splatených do 3 mesiacov, s čím by výrazné problémy nastať nemali a táto pohľadávka by mala byť bez problémov uspokojená.

Pre porovnanie s inými bankami prikladám na zaujímavý link - http://www.akcie.sk/spravodajstvo/10245/odborne-clanky-a-analyzy/ktore-banky-by-mohol-zlomit-bankrot-krajin-piigs

Momentálne sa často začína spomínať obnova krízy atď. Čo by znamenalo výrazné zhoršenie bankového biznisu na Raiffeisen? V prípade, že by RBI nevedela získať kapitál zo súkromného sektora, aby splnila podmienky nedávno schváleného zvýšenia kapitálovej primeranosti na 9%, existuje možnosť rekapitalizácie prostredníctvom Rakúskej republiky. Avšak podľa posledných vyjadrení zo strany manažmentu RBI a činiteľov z Rakúskej centrálnej banky, by RBI mala zvládnuť toto navýšenie kapitálovej primeranosti ako aj ostatné rakúske banky samostatne. Celková expozícia v problémových krajinách PIGS je zhruba 3,332 mld. Eur (počíta sa aj s expozíciou do podnikov, finančných inštitúcií a štátnych dlhopisov spolu), čo predstavuje približne 2,5% z celkových aktív RBI. Väčším rizikom ako expozícia v PIGS je situácia v Maďarsku, kde sa po posilnení švajčiarskeho franku a eura voči maďarskému forintu predpokladá, že maďarské domácnosti budú mať problém so splácaním hypotekárnych úverov v týchto zahraničných menách. Kvôli tomuto dôvodu sa rozhodla maďarská vláda zafixovať jednorázovú splátku hypotekárneho úveru na úrovni 180 forintov/CHF a 250 forintov/EUR. Z tohto dôvodu sa predpokladá zvýšenie provisions for impairment losses a celková strata na 120 mil. Eur.

Situácia v Rusku je priaznivá aj napriek nie ľahkému prostrediu. Viacerým významným bankám sa pod vplyvom dominancie domácich bánk nepodarilo na ruskom trhu preraziť a predávajú svoje aktíva. Raiffeisen naopak plánuje stále expandovať na ruskom bankovom trhu. Tento odchod niektorých bankových domov z Ruska vytvára určité možnosti zvýšenia trhového podielu pre ostatné banky.

ZÁVER:

NEVÝHODY

Bankovníctvo v súčasnej dobe čelí obavám z krízy a možného kolapsu. Je to spojené s problémami jednotlivých štátov. Keďže niektoré banky majú veľké prostriedky uložené v štátnych dlhopisoch týchto problémových krajín, riziko defaultu sa v tejto neistej dobe zvyšuje. Raiffeisen banka má aktuálne expozíciu v problémových štátnych dlhopisoch približne 400 mil. Eur, pričom 200 mil. Eur má byť splatených talianskou vládou do 3 mesiacov. V porovnaní s ostatnými inštitúciami je táto expozícia na minimálnej úrovni, z čoho môže banka v budúcnosti ťažiť. Práve kvôli týmto faktorom je treba brať investíciu do Raiffeisen ako dlhodobú investíciu s časovým horizontom aj niekoľko rokov (od 2 až viac). Ak by aj nastal kolaps bankového sektora, verím, že po následnom zotavení sa banka vráti k rastúcim ziskom a vyjde s posilnenou pozíciou.

VÝHODY

Už spomínaná nízka expozícia v štátnych dlhopisoch problémových krajín, expanzia na ruskom bankovom trhu, nadpriemerné uvedenie Zuno na Slovensku a expanzia do Česka. Merge s poľskou bankou Polbank EFG, pôsobnosť hlavne v krajínách v strednej, východnej, južnej Európy mimo Európsku menovú úniu. Dôležitým prvkom je schopnosť poskytnutia pomoci zo strany Rakúskej republiky.

Diskusiu k článku nájdete TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára