štvrtok 6. októbra 2011

ZÁKLADY FUNDAMENTÁLNEJ ANALÝZY

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

KLIKNI

WWW.VALUE-INVESTING.SK

Fundamentálna analýza je založená na základe analyzovania makroekonomických a mikroekonomických údajov. Výsledky takejto formy analýzy môžeme bežne sledovať v médiách, kde sa rôzny finančný analytici predbiehajú v predpovedaní budúcich makroekonomických a mikroekonomických údajov alebo vysvetľovaní už minulých makro a mikro údajov.

Makroekonomická fundamentálna analýza sa týka hospodárstva ako celku. Ide o analyzovanie HDP, miery zadĺženia štátov, platobnej bilancie atď. Dáva nám ucelený pohľad na celkovú ekonomickú kondíciu daného štátu, federácie, únie, odvetvia atď.

Mikroekonomická fundamentálna analýza je založená na analyzovaní finančných údajov konkrétnej firmy, jednotlivca atď. Na týchto stránkach sa budem zaoberať vo veľkej miere mikroekonomickej fundamentálnej analýze jednotlivých firiem.

Fundamentálnu analýzu môžeme ďalej rozdeliť na analýzu, ktorá vychádza z kvantitatívnych alebo z kvalitatívnych aspektov.

Medzi základné kvantitatívne oblasti, ktoré sú analyzované v jednotlivých firmách zaraďujeme:

- aktivitu - ide o viazanosť kapitálu v jednotlivých zložkách majetku)
- likviditu - či firma dokáže bez vážnejších problémov včas splácať svoje záväzky)
- solventnosť - či je firma schopná dlhodobo splácať svoje záväzky)
- rentabilitu - ukazovatele rentability nám hovoria, či je firma zisková)
- špecifické ukazovatele - doplnkové ukazovatele ako P/C-price/cash, P/S-price/sales, P/B-price/book value, EPS-earning per share atď.)

Tieto ukazovatele môžeme chápať ako základné piliere, ktoré nám pomáhajú sprehľadniť analýzu jednotlivých firiem a na základe ktorých sa môžeme rozhodnúť, či podiel v danej firme kúpime, predáme alebo necháme tak. Samozrejme, pri analýze musíme zvážiť aj množstvo iných faktorov, ktoré ovplyvňujú firmu z takzvaného kvalitatívneho hľadiska - šikovnosť manažmentu, celková povesť firmy a jej postavenie na trhu, budúce vyhliadky odvetvia, celková situácia v ekonomike atď.

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

NAJNOVŠIE ČLÁNKY NÁJDETE NA WWW.VALUE-INVESTING.SK

ZDROJE FUNDAMENTÁLNEJ ANÁLÝZY

Najdôležitejším zdrojom informácií pre individuálneho akcionára je výročná správa sledovanej firmy. Táto výročná správa obsahuje informácie od manažmentu spoločnosti, súvahu firmy, výkaz ziskov a strát, výkaz cashflow, zmeny v equity, poznámky k jednotlivým vykazovaným položkám a mnoho iných dôležitých informácií. Ďalšími zdrojmi, ktoré môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvniť našu analýzu sú správy z odbornej tlače, hodnotenia ratingových agentúr, hodnotenia finančných analytikov a iné.

VŠEOBECNÝ POSTUP PRI ZOSTAVOVANÍ ANALÝZY

- stanovenie cieľov a otázok, na ktoré chcem nájsť odpoveď
- zber údajov (výročné správy spoločnosti, výročné správy konkurentov, otázky na manažment, dodávateľov, zákazníkov)
- spracovanie dát, úpravy vo výročnej správe, výpočet ratios
- analýza a interpretácia, zodpovedanie stanovených otázok
- zhrnutie a odporúčanie
- aktualizácia analýzy, zopakovanie celého procesu a prípadná zmena zhrnutia a odporúčania

Pri analýze jednotlivých činností firmy musíme zohľadniť fakt, že podnikové transakcie sa rozdeľujú do troch základných kategórií:

- operatívna činnosť - sem zaraďujeme predaj, náklady, platbu daní, kúpu obežného majetku (current assets), splatenie krátkodobých záväzkov (current liabilities)...

- investičná činnosť - kúpa a predaj dlhodobého majetku ako stroje a zariadenia (non-current assets), cenných papierov. Investičná činnosť je spätá a dotýka sa iba aktív (assets)...

- finančná činnosť - zvýšenie alebo zníženie kapitálu (equity), splatenie alebo zobratie si úveru (debt), výplata dividend, výkup akcií (treasury stock)...

ZÁVER:

Tento článok stručne približuje teoretický základ fundamentálnej analýzy. V nasledujúcich článkoch sa zameriam na bližšie vysvetlenie a analýzu jednotlivých zložiek výročnej správy.

Diskusiu k článku nájdete TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára