streda 12. októbra 2011

DIVODLO OKOLO EUROVALU

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

KLIKNI

WWW.VALUE-INVESTING.SK

Tak a máme po tom. Celé divadlo okolo schvaľovania eurovalu snáď včerajším dňom skončilo. Dopadlo to tak, ako si málokto vedel pred pár týždňami predstaviť. Padla vláda, euroval nakoniec aj tak bude schválený a Sulík si snáď uvedomil svoju bezhraničnú zadebnenosť. Pravdepodobne tým spáchal politickú samovraždu a namiesto jeho prvotného záujmu súvisiaceho s naháňaním politických bodov na tejto živnej téme, sa mu celá jeho nepremyslená stratégia a populizmus môže vypomstiť. Existuje možnosť, že v predčasných voľbách sa pod tlakom politickej kampane ostrieľaných harcovníkov zo zvyšnej vládnej trojky nemusí dostať ani do parlamentu. Sulík svojim nie eurovalu nerobil totižto nič iné, len si naháňal hlasy voličov kvôli slabnúcim straníckym preferenciám. Fráza o chudobných Slovákoch, ktorí sa majú skladať na bohaté grécke dôchodky je totálny blud. Perly v zmysle, že prečo by sme mali zachraňovať nemecké a francúzske banky sú taktiež totálnym populizmom. Predpokladám, že ani samotný Sulík si nepredstavoval, že toto celé jeho divadlo môže zájsť tak ďaleko, no hold asi precenil svoje politické schopnosti a totálne nezvládol celú situáciu. Najlepšie na tom všetkom mi príde fakt, že Sulík síce odmieta euroval, ale iné riešenie navrhnúť nevie. Najľahšie je totiž kritizovať a hovoriť ako sa čo nemá spraviť, ale zobrať na seba zodpovednosť a prísť s nejakými riešeniami je už iná vec. Snáď si nemyslíte, že nechať všetko na trh a nechať Grécko z jedného dňa na druhý samovoľne zbankrotovať by bola dobrá voľba. Takéto veľké riziko spojené s tým, čo by sa v takomto prípade mohlo stať si žiadny zodpovedný politik a človek na seba nezoberie. Otázka spomínaného drahého kupovanie času nie je v konečnom dôsledku až taká zanedbateľná a nevýhodná vec. Samozrejme, nie je to dobré riešenie, ale je veľký rozdiel medzi tým, keď ihneď po prepuknutí gréckeho problému dôležitý a vplyvný politik začne vyhlasovať, že treba odpísať 60% dlhov a vyhodiť okamžite Grécko z Eurozóny a tým, keď sa na túto situáciu postupne verejnosť pripraví a najprv sa povie číslo dopisovania dlhu na úrovni 20% a až po čase spomínaných 60%. Jednoducho prezentovanie takýchto zlých a citlivých informácií musí byť postupné a nie podávané šokovou terapiou. Toto by bolo dosť nebezpečné a hrozilo by riziko obrovskej paniky. Bola by to riadne veľká facka a šok pre finančný systém. Takto sú to aspoň miernejšie kopance, aj keď bohužiaľ početnejšie, ale aspoň postupnejšie.

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

NAJNOVŠIE ČLÁNKY NÁJDETE NA WWW.VALUE-INVESTING.SK

Samotné neschválenie eurovalu môže mať pre našu krajinu aj iné dôsledky. V zrkadle partnerov Eurozóny sme sa vyfarbili ako nezodpovedný štát, s ktorým nemožno na 100% počítať pri implementácií spoločnej stratégie, ktorá sa týka dôležitých otázok. Môžme si byť preto istý, že Brusel nám to dá v budúcnosti pekne vyžrať a pri procese spojenom s prideľovaním dôležitých funkcií v rámci EÚ budeme len snívať o dôležitejších a vplyvnejších postoch.

Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde bolo prirodzeným riešením a pokusom ako donútiť SAS zahlasovať za euroval. V tomto prípade zohralo určite veľkú rolu politické taktizovanie. Spoliehať sa totiž na ochotu Fica, že by zahlasoval za euroval aj v prípade, ak by nemal istotu konca vlády Ivety Radičovej by bolo dosť naivné a pravdepodobne by samotné hlasovanie o eurovale neprešlo, respektíve by bola táto varianta dosť riziková, čo si nemohli vládny predstavitelia dovoliť. Na druhej strane, ak sa vládny partneri nevedia dohodnúť na takto závažnej veci, takéto vládne spojenie je do veľkej miery pochybné a nesúdržné a je asi naozaj lepšie, aby radšej zaniklo.

Na záver chcem len napísať, že v minulosti som nevolil žiadnu zo súčastných parlamentných strán, takže som sa snažil o objektívne zhodnotenie predošlých udalostí. Euroval nie je atraktívna voľba, ale v aktuálnej situácií je to asi najlepšie zlé riešenie aké existuje. O správnosti tohto kroku sa budeme môcť presvedčiť v nasledujúcich rokoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára