streda 14. septembra 2011

SUPPORT AND RESISTANCE

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

KLIKNI

WWW.VALUE-INVESTING.SK

Support and resistance (SR)
úrovne sú cenové úrovne resp. oblasti cenových úrovní, na ktorých je zvýšená pravdepodobnosť, že cena finančného aktíva sa obráti na opačnú stranu. Je dôležité, aby sme na SR úrovne nehľadeli ako na jednu samostatnú cenovú úroveň ale ako na určitú oblasť od ktorej sa cena môže odraziť.

Support úroveň je spodná cenová úroveň odporu, resistance je vrchná cenová úroveň odporu.



Dôležitým poznatkom pri analýze SR úrovní je fakt, že čím viac trh testoval danú cenovú úroveň, tým je táto úroveň pevnejšia a silnejšia a pravdepodobnosť ďalšieho odrazu sa zvyšuje.

Pri určovaní dôležitosti a pevnosti SR úrovní v rôznych timeframe-och (TF) platí, že čím je SR úroveň na vyššom timeframe (TF), tým je táto úroveň dôležitejšia a silnejšia. Preto z pohľadu technickej analýzy budú SR úrovne zakreslené na 5 minútovom TF menej dôležité ako SR úrovne zakreslené na 4 hodinovom TF.

Samozrejme, ak je takáto pevná cenová úroveň prerazená, môžeme očakávať silný cenový effort v smere prerazenia.



Pri technickom analyzovaní týchto javov treba prihliadať aj na predchádzajúce smerovanie cenového trendu, ktoré každému takémuto aspektu pridáva na sile. Ak je teda spomínané prerazenie silnej SR úrovne v smere trendu, vo väčšine prípadov je prerazenie razantnejšie a silnejšie ako protitrendové prerazenie. Zlaté pravidlo technickej analýzy "TREND IS YOUR FRIEND" platí veľmi často.

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

NAJNOVŠIE ČLÁNKY NÁJDETE NA WWW.VALUE-INVESTING.SK

Určitou nevýhodou SR úrovní je to, že samotné zakresľovanie je veľmi individuálna záležitosť. Niektorí obchodníci vedia svoj obchodný systém postaviť aj na menších SR úrovniach, iní obchodníci si výhradne zakresľujú iba veľmi pevné SR úrovne.

AKO SR ÚROVNE VYUŽIŤ ?

SR úrovne nám pomáhajú lepšie sa orientovať v cenových grafoch. Dávajú nám odpovede na otázky typu - kde umiestniť profit target (na akej cene uzavrieť otvorený obchod), na akých cenových úrovniach vstupovať do trhu, kam umiestniť ochranný príkaz stop-loss, má plánovaný obchod dostatočný potenciál cenového pohybu atď. Tieto úrovne nám teda vedia poskytnúť určité vodítko pri analyzovaní cenového grafu a je na každom technickom obchodníkovi ako ich využije pre svoje individuálne obchodovanie na finančných trhoch.

ROLE REVERSAL

Role reversal je situácia, ktorá vznikne na cenovom grafe, ak sa zo support úrovne stane resistance úroveň alebo naopak. V prvotnej fáze dôjde k prerazeniu support/resistance úrovne, ktoré je nasledované postupným návratom k prerazenej úrovne, odkiaľ sa následne cena odrazí v smere predošlého prerazenia.


V nasledujúcom článku venovanom technickej analýze cenového grafu si napíšeme niečo bližšie o samotných cenových patternoch.

Diskusiu k článku nájdete TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára