pondelok 5. septembra 2011

TECHNICKÁ ANALÝZA

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

KLIKNI

WWW.VALUE-INVESTING.SK

Každý zodpovednejší investor by pred vstupom na burzu mal mať minimálne aspoň určité základy z analýzy cenných papierov. Táto analýza mu pomôže rozhodnúť sa, kedy je ten "správny čas" na kúpu/predaj cenného papiera. V nepriaznivom období by mu mala dodať určitú dávku istoty a sebavedomia a tým by mu mala pomôcť vyvarovať sa skratovému chovaniu a panike. Pozor však treba dať na to, že ak sa naša analýza ukáže ako chybná, je dôležité byť kreatívnym a prispôsobiť sa aktuálnemu vývoju na trhu. Každý investor by si mal taktiež uvedomovať, že žiadna jeho analýza nebude na celých 100% správna. Vždy sa teda v investičnej analýze nájde určité percento, ktoré bude obsahovať buď chybné údaje alebo zdroje.

PRÍSTUPY K ANALÝZE CENNÝCH PAPIEROV

Vo všeobecnosti poznáme tri prístupy ako analyzovať cenné papiere - technická, fundamentálna a psychologická analýza.

TECHNICKÁ ANALÝZA

Takzvaný technický obchodníci sa zameriavajú pri odhadovaní budúceho pohybu cenného papiera na cenový graf alebo rôzne indikátory.

CENOVÝ GRAF

Cenový graf nie je ničím iným ako vyjadrením ceny v čase. Jednotlivé typy cenových grafov sa od seba rozlišujú podľa toho ako je na nich vyznačený cenový priebeh. Ide napríklad o line chart, candlestick chart, OHLC chart a iné.



Priložený graf sa nazýva candlestick chart, bar chart alebo sviečkový chart. Takýto graf vyjadruje svoj priebeh pomocou takzvaných candlesticks, bars alebo sviečok.

Čo je to candlestick, bar alebo sviečka?

Tieto pojmy predstavujú jednotlivé časti cenového grafu. S tým súvisí aj ďalšie rozdelenie cenového grafu a to podľa časového obdobia v akom sa vytvára - podľa timeframe. Ak nám niekto ukazuje na svojom monitore graf, ktorý má 5 minútový timeframe, znamená to jednoducho to, že každý jednotlivý bar sa tvorí 5 minút, aby sa mohol vytvoriť ďalší 5 minútový bar atď. Ak sa pozeráme na 4 hodinový graf, jednotlivé sviečky sa tvoria počas 4 hodinových intervalov.

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

NAJNOVŠIE ČLÁNKY NÁJDETE NA WWW.VALUE-INVESTING.SK

Ak analyzujeme cenový graf, určite si všimneme, že cena sa na určitých cenových úrovniach viackrát zastavila a vyrazila na druhú stranu. Takýmto cenovým bariéram sa hovorí support and resistance (SR). Medzi veľmi rozšírené nástroje technickej analýzy patria aj tzv. cenové patterny. Sú to rôzne obrazce alebo útvary v cenových grafoch ako napríklad dvojitý vrchol, dvojité dno, trojuholník, vlajka, kanál atď.



INDIKÁTORY

Mnoho technických obchodníkov používa pri odhadovaní budúceho cenového vývoja technické indikátory. Medzi najznámejšie indikátory patria RSI, CCI, rôzne moving averages, eliotove vlny, fibonacciho úrovne a iné. Každý z týchto indikátorov má svoje výhody a svoje nevýhody. Veľká nevýhoda technických indikátorov je, že vychádzajú a sú počítané z predošlých cien, čo môže spôsobiť značné množstvo falošných nákupných/predajných signálov. Tieto situácie vznikajú najmä v situácií kedy sa trhová cena finančného inštrumentu pohybuje len v úzkom cenovom pásme a teda netrenduje. Naopak pri dlhodobých cenových trendoch môže byť použivanie indikátorov zaujímavou voľbou technického obchodníka.



Na priloženom grafe môžeme vidieť Simple Moving Average s periódou 20 (v rámci cenového grafu) a pod cenovým grafom známy indikátor Commodity Channel Index (CCI) taktiež s periódou 20.

VOLUME

Niektorí obchodníci označujú za indikátor aj volume. Volume nám vyjadruje množstvo zobchodovaných kontraktov za určité časové obdobie. Vyjadruje nám teda likviditu daného finančného inštrumentu. Čím vyššie volume, tým vyššia likvidita a tým menší cenový spread medzi ponúkanou a dopytovanou cenou. V budúcich článkoch si ukážeme ako efektívne využívať volume v kombinácií s cenovým grafom pri predpovedaní budúceho cenového vývoja finančného inštrumentu. Touto problematikou sa zaoberá Volume Spread Analýza (VSA), ktorej princíp si vysvetlíme v ďalších článkoch technickej analýzy.

Diskusiu k článku nájdete TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára