pondelok 27. júna 2011

Burza cenných papierov a jej základy

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

KLIKNI

WWW.VALUE-INVESTING.SK

Pojem burza cenných papierov je na Slovensku veľmi málo používaný pojem. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že existencia, ale hlavne likvidita BCPB ( Burza cenných papierov v Bratislave ) je dosť biedna a na veľmi nízkej úrovni. Ďalší a určite ešte významnejší vplyv na malé povedomie o kapitálovom trhu majú aj naše média, kde informácií a analýz o finančných inštrumentoch je ako šafránu. Ďalší dôležitý aspekt je pravdepodobne aj určitá nechuť k akciám skôr narodených občanov, ktorí zažili "slávne časy" kupónových privatizácií, kde sa priam skvostnými technikami tunelovali podniky ako na bežiacom páse. O veľmi slabej finančnej gramotnosti svedčí aj udalosť, ktorá sa stala nedávno. Centrálny depozitár cenných papierov oznámil, že začne vyberať poplatky za uchovávanie a správu cenných papierov z kupónovej privatizácie s tým, že ak majitelia týchto akcií majú záujem, môžu tieto cenné papiere previesť bezplatne na účet Fondu národného majetku ( FNM ) v prospech ktorého sa týchto akcií vzdajú. Vlastníci bezcenných akcií ( akcie firmy, ktorá už neprevádzkuje žiadnu činnosť alebo je v likvidácií ) teda mohli previesť a tým sa jednoducho zbaviť takýchto bezcenných akcií jednoduchým prevodom na účet FNM. Veľa ľudí ale previedlo aj akcie firiem, ktoré celkom úspešné pôsobia vo svojich odvetviach a tým sa zbavili celkom peknej čiastky peňazí v prospech FNM. Bohužiaľ sa svojou nevedomosťou pripravili niekedy o značnú sumu peňazí. Veď napríklad počet akcií Všeobecnej úverovej banky, ktoré boli zatiaľ prevedené na FNM presahuje 500 kusov, pričom cena jednej takejto akcie je na Burze cenných papierov v Bratislave ohodnotená na 81,50 EUR ( údaj z 27.6. 2011 ).

WWW.VALUE-INVESTING.SK

! ! ! TENTO INVESTIČNÝ WEB MENÍ ADRESU ! ! !

NAJNOVŠIE ČLÁNKY NÁJDETE NA WWW.VALUE-INVESTING.SK

Vráťme sa ale na začiatok a zodpovedajme si otázku, čo to vlastne burza cenných papierov je. Jednoducho povedané je to miesto, kde sa stretáva ponuka a dopyt po cenných papieroch. Cenný papier môže byť napríklad už spomínaná akcia nejakej firmy, dlhopis alebo iný cenný papier, ktorý si môže investor vybrať zo širokej škály. Je tam toho na mraky a preto sa mi všetky vypisovať vôbec nechce. V dnešnej dobe je už väčšina akcií dematerializovaná a všetky obchody sa na burze vysporiadávajú elektronicky. Časy keď na parkete burzy pobehovalo množstvo "šialencov", ktorí vykrikovali a gestikulovali rukami sú už preč.

Ako môže bežný človek kupovať a predávať cenné papiere?

Na burze môže obyčajný človek kupovať a predávať cenné papiere prostredníctvom brokera. Broker je sprostredkovateľ, ktorý si za nákup alebo predaj cenného papieru v prospech klienta účtuje poplatok. Jednoduché založenie účtu u brokera sa dá prirovnať k založeniu bankového účtu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára